Yerli Sermayeli Petlas, Çevreyi de Koruyor
Türkiye lastik sektörünün lider markası PETLAS'dan Çevre için Dev Entegre Tesis Yatırımı
AKO GRUP 30 milyon dolar yatırımla Türkiye’nin ilk entegre lastik geri dönüşüm tesisini kuruyor. Tesis sıfır atık projesine katkı sağlayacak
PETLAS’ın bütünleşik çevre koruma yaklaşımının CO2 salınımlarında sunduğu tasarruf değeri, 873 bin 676 ton olarak hesaplanıyor. Bu rakamın karşılığı 264 bin 461 ağacın havayı temizleme gücüne eş değer bir katkı demek. Aynı zamanda yılda 872 bin 100 ton kömür kaynaklı enerji tüketiminden de tasarruf sağlanacak. Tesisin cari açığın giderilmesine yıllık 16 milyon dolara varan oranda katkı sağlaması bekleniyor.
Yakıt Tasarrufu Sağlayan, Çevreyi ve Tarım Alanlarını Koruyan, Ses Kirliğini Azaltan Yerli Lastikler
Yeni nesil kauçuklar ve özel dolgu malzemelerini spesifik karıştırma prosesleri ile üretilen düşük yuvarlanma direncine sahip yüksek performanslı lastikler ile Petlas yakıt tasarrufu için yakıt veriminde önemli iyileştirme sağlıyor. Yakıt verimliliği, araçların fosil yakıt tüketimi ve karbon salınımlarına azaltarak çevreye büyük katkılar sağlıyor.
En düşük değer olan G sınıfı yakıt verimliliğine sahip lastiklerden A sınıfı yakıt verimliliğine sahip lastik kullanımına geçilmesi durumunda, petrol ve türevi ürünler için yapılan yıllık harcamaların 900 milyon - 1.3 milyar dolarlık kısmının ekonomiye geri kazandırılacağı düşünülüyor.
PETLAS’ın dünya pazarında en güçlü olduğu alanlardan biri olan tarım lastikleri, yeni nesil CupWheel teknolojili PT-TRAC ile yüksek performans, dayanıklılık ve yakıt tasarrufu oranları sunarken; toprağa en düşük düzeyde zarar verilmesini de sağlıyor.
Petlas kanserojen etkisi bulunmayan ve yasaklı hidrokarbon içermeyen, “non-aromatik” kimyasal yağlar kullanıyor.
Üretimde yıllık doğalgaz tüketiminde yüzde 14 oranında tasarrufun yanı sıra, CO2 salınımında yılda 2 bin tona yaklaşan azalma elde edildi.
Isı geri kazanım ve ısı kayıplarını önleme (izolasyon) projeleriyle 2020 yılında üretimde toplam yakıt tüketimlerinde bir önceki yıla oranla yüzde 8 oranında tasarruf elde edilirken, 7 bin 208 ton düzeyinde CO2 salınımının da önüne geçildi. Bunun yanı sıra, verimli aydınlatma projeleri de CO2 salınımında bin 100 tonun üzerinde tasarruf getirdi.
Petlas bünyesinde yürütülen Atıksu Geri Kazanım Projesiyle, günde bin 500 metreküp atık suyun geri kazanımı sağlanıyor.