Yaz Lastiği Mi, Kış Lastiği Mi, Dört Mevsim Mi?
Yaz Lastikleri
Lastik üreticilerinin tavsiyesi hava sıcaklığının 7 derecenin üstünde olduğu durumlarda yaz lastiği kullanılması yönündedir. Bu hava şartlarında ıslak ya da kuru zeminlerde en iyi tutuşu ve frenlemeyi yaz lastikleri verdiği gibi virajlarda yol tutuşu da yaz lastiklerinde daha iyi olacaktır. Hava sıcaklığının arttığı dönemlerde yaz lastiğinin ömrü de kış ve 4 mevsim lastiklere göre daha uzundur. Yaz lastikleri; gelişen lastik teknolojileriyle beraber kendi içlerinde çeşitli sınıflara ayrılabilirler. Bu ayrım üreticiden üreticiye, kişiden kişiye değişse de genel olarak aşağıdaki şekilde doğru sayılabilecektir:
- Standart yaz lastikleri; ekonomik araçlar için yüksek hız ve viraj kabiliyeti gerektirmeyen lastiklerdir. Konfor ve uzun ömür ile en ucuz yaz lastik fiyatları bu grupta bulunur.
- Yüksek performans lastikleri; 200 km nin üzerinde hızlara göre üretilmiş, ısınmaya dayanıklı ve daha iyi soğuma sağlayan lastikler. Bu lastiklerde konfor, ve güvenlik üst seviyede tutulur. Yakıt tasarrufu da ön plandadır.
- Ultra yüksek performans lastikleri; 240 km ve üstünde hız yapmaya uygun, konfordan çok hız ve güvenlik planlanmış, viraj kabiliyeti yüksek, dengeli ve stabil sürüş özellikleri en üst seviyeye getirilmiş lastiklerdir.
- Yarış lastikleri ve slick lastikler (Ultra Ultra Yüksek Performans Lastikleri); 300 km ve üstünde hızlara dayanan, asfaltta spor kullanıma uygun olduğu kadar pist kullanımına da uygun tamamen performans ve yol tutuş odaklı pahalı ama kısa ömürlü lastiklerdir. İleri teknolojileri ile bu tip lastik fiyatları oldukça yüksektir.
Kış Lastiği
Isının 7 derecenin altına düşmeye başladığı, asfaltın kuru bile olsa ısısının azaldığı, yağışların arttığı, kar ve buz gibi ağır şartların oluştuğu kış mevsiminde; yaz ve dört mevsim lastiklerin kauçuk esaslı hamurunun sertleşmesi sebebiyle yol tutuş ve frenlemede ciddi kayıplara sebep olacağı ön görülerek kış lastiği kullanılması tavsiye edilir. Kış lastiği özel hamurunun etkisiyle yumuşaklığını koruyarak ısı sıfırın altına da düşse görevini yapmaya devam edecektir. Kış lastiklerinin taban bölgesinde karlı ve buzlu zeminlerde tutunmayı sağlayabilmek için özel geniş ve derin kanallar ile kılcal tutunmayı ve frenlemeyi sağlayan desenler mevcuttur. Kış lastiklerini de kendi içlerinde basitçe aşağıdaki şekilde ayırabiliriz;
- Çivi takılabilen ekstrem şartlar için kış lastikleri; agresif desenleri ve çivi takılabilme özellikleriyle buz ve en ağır kış şartları için uygun lastiklerdir.
- Ekstrem kış şartları için kış lastikleri; çivi takılmasalar da agresif desenleri ve daha yumuşak hamurlarıyla en zor şartlarda kar ve buz kaplı zeminlerde kullanılabilirler.
- Normal kış lastikleri; yağmurlu, karlı ve kuru zeminlerde güvenli sürüş sağlayan, daha yüksek hızlara çıkmaya imkan tanıyan kış lastikleri olarak piyasa da yerlerini almışlardır. Bu sınıfta kış lastik fiyatları oldukça uygun seçeneklere de sahiptir. Genellikle T hız sınıfındaki bu lastiklerle 190 km hıza kadar çıkmak mümkündür ki kış şartlarında bu hız bile oldukça tehlikelidir.
- Yüksek Performanslı Kış Lastikleri; araçlarımıza kış lastiği takarken genellikle orijinal hız sınıfının altında hız sınıfına sahip lastikler takarız. Kış lastiği teknolojisi ilerledikçe H hız sınıfındaki kış lastikleri pazarın büyük kısmını kapsamaya başlamıştır. Hatta yüksek performanslı V hız sınıfında lastikler de üretilmektedir. Bu lastikler üretilirken kış lastiklerinin karlı zeminlerden çok ıslak ve kuru zeminlerde kullanıldığı düşünülmüştür. Tabi hız sınıfı yükseldikçe lastiğin kar ve buz performansında kayıplar olması doğal ve muhtemeldir. Kullandığınız şartlara göre lastiğin hız sınıfını belirlemeniz ve T hız sınıfındaki kış lastiklerinin kar ve buz performansının genellikle daha iyi olacağını unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
4 Mevsim Lastikler
Dört Mevsim Lastikler hava şartlarının çok büyük değişiklikler yapmadığı iklimlerde tüm yıl güvenle kullanılabilmelerine rağmen yazın yaz lastikleri kadar, kışın da kış lastikleri kadar iyi performans veremezler. Kışın yaz lastiğinden daha yumuşak hamuru ve desen yapısı yaz lastiğine nispeten daha verimli olur. Yazın ise daha çok kanallı taban deseni sebebiyle zemine temas alanının daha az olması sebebiyle yaz lastiklerinin yol tutuşunu veremezler. 4 mevsim lastikleri basitçe iki tipe ayırmak mümkündür;
- Yıl boyu kuru havalarda, yağmurlu havalarda ve erimiş karlı zeminlerde kullanılabilecek temelini yaz lastiğinden almış 4 mevsim lastikler.
- Kış lastiklerinden yola çıkılarak üretilmiş karlı zeminlerde de optimum başarı gösterecek, kış lastiği onayı olan; yani 3 zirveli tepe ve kar tanesi logosu almaya hak kazanmış, yazında kullanılabilecek 4 mevsim lastikler. Bu lastiklerde kullanılan teknoloji ve üretimlerinin azlığı 4 mevsim lastik fiyatları için dezavantaj yaratır ve biraz daha yüksektir.
Lastikleri yukarıda yaptığımız sınıflandırmalar dışında farklı bakış açılarıyla birçok sınıfa ayırmak elbette mümkündür. Ancak bizim yaptığımız sizlere satın alma aşamasında daha kolay karar vermenize yol göstereceğiniz düşündüğümüz kendi fikirlerimizdir.
Size en uygun lastiğin hangisi olduğunu yukarıdaki kriterleri değerlendirerek karar verebilirsiniz. Daha sonra www.lastikTR.com gibi güvenilir bir online lastik tedarikçisinden lastiğinizi sipariş edersiniz. Ücretsiz ve hızlı kargo hizmetleriyle lastiğinize kavuşmanız çok basit ve zahmetsiz olacaktır. İsterseniz montaj istiyorum seçeneğiyle montaj noktalarından size en yakın olanı seçip lastiğin montaj noktasına gönderilmesini ve aracınıza sorunsuz bir şekilde takılmasını online olarak sağlamanız mümkündür.