Run Flat Lastikler; patladığında, lastiğin içindeki hava tamamen boşalmış olsa bile lastiğin şekil değiştirmesine yani inmesine karşı direnç gösterebilecek şekilde güçlendirilmiş yanaklara sahip lastiklerdir. Run Flat lastikler sayesinde otoyollarda tehlike arz edebilecek lastik değişim işlemi yapılmadan düşük hızlarda seyahate bir süre daha devam edebilme imkanı kazanılmaktadır. Bu faydaya ek olarak ani lastik hava basıncı kayıplarının sebep olabileceği direksiyon hakimiyetini kaybetme riski de ortadan kalkmaktadır.
Run Flat lastik ile kaç km hzıla ne kadar yol alabileceğiniz lastik markası, aracın ağırlığı, içindeki yolcu ve yük durumuna göre değişebilmektedir. 50 ila 80 km maksimum hızlarla 50-60 km mesafeler rahatlık ile katedilebilecektir.
Run flat lastikler 1800 lü yılların sonlarından beri lastik sektöründe patentlenmiş olarak bilinmektedir. 1990 lı yıllarda yedek lastik, kriko, bijon anahtarı gibi ekipmanlara yeri olmayan küçük spor araçlarda kullanılmak üzere geliştirildi.
Run Flat Lastik Nasıl Çalışır?
Herhangi bir sebeple havası kaçacak şekilde zarar görmüş lastiklerin artık aracın yükünü taşımasına imkan kalmaz. Lastik janta kadar yere çöker ve taşıma görevini yapamaz. Bu şekilde yola devam edilemeyeceği için, lastik değişimi yapılması zorunlu hale gelir. Bu zaruret bazen öyle yerlerde başımıza gelir ki bırakın lastiği değiştirmeyi araçtan inmek bile çok tehlikeli olabilir. Trafik akışı engellenebilir. Çok ağır hava şartlarında lastik değiştirmek gerekebilir. En azından lastik değişimi için uzun zaman ve emek harcanır.
Run flat lastik güçlendirilmiş yanakları ile araç ağırlığını, içinde hava kalmasa bile taşıyabilir. Hem lastik değiştirmenin getirdiği risklerden hem ani hava kaybının sebep olacağı kaza tehlikelerinden hem de vakit kaybından araç sürücüsü ve yolcuları korur. Bu açıdan bakıldıklarında inanılmaz konfor imkanları sunduklarını söyleyebiliriz.
Run Flat Lastik Kullanımın Faydaları;
- Lastik patlama stresinden kurtulmuş olursunuz
- Issız, suç işlenebilecek yerlerde sürüşe devam etmenizi sağlayacağından ekstra güvenlik sağlar
- Lastik değiştirme eziyetiyle uğraşmazsınız
- Lastik patlamasının getireceği kaza risklerinden korunursunuz
- Stepneye gerek olmayacağından, yerden ve yükten tasarruf sağlanır
Run Flat Lastik Kullanımın Olumsuz Yanları;
- Lastiğin patladığını anlamak çok zor olacağından sadece lastik basın gösterge sistemi (TPMS) olan araçlarda kullanılır. Ülkemizde 2015 ve daha yeni model araçlarda bu sistem zorunludur.
- Run Flat lastikler nispeten daha pahalıdır.
- Run Flat lastikler patlak olarak üzerlerinden yüründüğünde çok ısınarak zarar görürler. Sizi gideceğiniz yere götürse de lastiğin yenilenmesi gerekebilecektir.
- Run Flat lastikler diğer lastiklerden daha ağırdır bu da yuvarlanma direncini arttırdığından yakıt tüketimini arttırabilir.
- Yanakları daha kalın ve kuvvetli olduğundan daha serttirler ve daha az konforludurlar.
Markalara Göre Run Flat İsimleri
Goodyear ROF - RunOnFlat
Goodyear EMT - Extended Mobility Technology
Continental SSR - Self Supporting Runflat
Bridgestone RFT - Run Flat Tire
Dunlop ROF - Run On Flat - DSST Dunlop Self Supporting Technology
Firestone RFT - Run Flat Tire
Yokohama ZPS - Zero Pressure System
Pirelli R-F - Run Flat
Kumho XRP - Extended Run Flat Performance
Hankook HRS - Hankook Runflat System