1. Self Supporting (kendinden Destekli)-Güçlendirilmiş yanaklar lastik havasız kalsa da yükü taşıyacak kapasitede yapılırlar. En çok kullanılan run flat lastik tipi bunlardır.
2. Supporting Ring (Destek halkalı)-Bu tip de lastiğin içinde jantı çepeçevre kavrayan sert yapılı bir halka vardır. Lastik havasını yitirdiğinde yükü bu (genellikle sert plastikten yapılan) halka taşır. Daha az kullanılan bu tip RFT lastiklere zırhlı araçlarda sıklıkla rastlanır.
Seal lastikler içlerinde tabana yerleştirilmiş özel jelimsi madde sayesinde 4-5 mm genişliğe kadar çivi vb yabancı maddeler tarafından delindiklerinde jelin deliği tıkaması ile içindeki havayı tutarak yola devam edebilmenizi sağlarlar. Jelimsi madde sadece taban kısmını yani desen kısmını kaplar, yanaklarda koruma yapmaz.
Bu iki tip lastiğin kullanılması araçta stepne lastik ihtiyacını ortadan kaldırırken hem araçta ağırlığın azalmasına hem de stepne için kullanılacak yerin başka amaçlarla kullanılabilmesine izin verir. Aynı zamanda lastiğiniz patlasa da yola devam edebilirsiniz. Hem ani lastik patlamalarının riskini atmış olursunuz hem de yol kenarında lastik değiştirmenin getireceği kaza risklerinden korunmuş olursunuz.
- Run Flat lastikler sert yanak yapıları sebebiyle darbeleri kabine daha çok iletirler.
- Run Flat lastikler kesinlikle lastik basınç gösterge sistemleriyle kullanılmalıdırlar. Aksi taktirde lastiğin patlayıp içindeki havanın bittiğini anlayamayabilirsiniz.
- Runflat lastikler patladıktan sonra kullanılmaya uzun süre devam edildiklerinde onarılmaları olanaksız hale gelir ve değiştirilmelidirler. Havasız kullanıldıklarında çok ısınır ve lastiğin iç yapısı zarar görür.
- Run flat lastikler daha pahalıdırlar ve özel jantlara ihtiyaç duyarlar
- Seal lastikler tabanı içeriden jel ile kaplanmış normal lastiklerdir. Basınç gösterge sistemi olmasa da kullanılabilirler.
- Seal lastikler özel jantlara gereksinim duymazlar.
- Seal lastikler tabanın ortasına denk gelmesi şartıyla en fazla 5 mm çapına kadar delikleri tıkayabilirler. Yanaklarda oluşacak deliklerde bir işe yaramazlar.
- Run flat yani RFT lastikler ani patlamalara sebep olmayacağından, lastikte büyük bir yarık olsa bile aracı taşımaya devam edeceklerd ve sürüş güvenliğini bozmayacaklardır.
- Run flatlar kadar olmasalar da seal lastikler de pahalıdırlar.
- Run flat ve seal teknolojisine sahip lastikler pahalı olmaları ve her ebatta üretilmemeleri sebebiyle bulunması nispeten zor lastiklerdir. www.lastikTR.com'dan ihtiyaç duyduğunuzda alım yapabilir ve teknik destek alabilirsiniz.